LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Grzyby marynowane wg LIDZIA

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Grzybki marynowane to wspaniały dodatek do wędlin i mięs. Nie może ich zabraknąc na świątecznym stole.

Grzyby marynowane wg LIDZIA Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grzyby marynowane wg LIDZIA

 

  • świeże grzyby
  • cebula 3
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
  • zalewa (na 1kg grzybów):
  • woda ok. 400 ml
  • ocet 10% 200 ml
  • cukier 6-8 płaskich łyżeczek
  • sól 2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Grzyby marynowane wg LIDZIA
Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym) wodzie około 15 min. Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Po między grzyby włożyć blanszowaną cebulę. Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet. Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.
Grzyby marynowane wg LIDZIA
Oczyszczone kurki przygotowane do mycia.
Grzyby marynowane wg LIDZIA
Leśne grzyby do marynaty octowej, na zimę.

Tagi:

grzyby