Sposób przygotowania:
Grzyby marynowane.
Grzyby czyścimy zostawiając 1-2 cm trzonu ,myjemy w kilku wodach.Wrzucamy do garnka z wrzącą osoloną wodą,dodajemy kwasek/1/2 łyżeczki lub 1/2 cytryny. Gotujemy 20minut,od czasu wrzenia.Odcedzamy i ponownie do następnej wrzącej osolonej wody wkładamy dodając kwasek ,bądź cytrynę.Gotuje tyle razy,aż woda nie będzie brązowa, a i grzyby nabiorą ładnego jasnego koloru. Odcedzam.W tym czasie gotuję ocet 10%/1 szklanka octu + 3 szklanki wody,dodaje łyżkę cukru,listek i 3 ziarnka rozgniecionego ziela angielskiego /można dodać 1-2 goździków.Do wrzącego octu dodać ugotowane grzyby. W tym czasie naszykować słoiki i nakrętki.Do słoików wsypujemy 1/2 łyżeczki gorczycy/konserwuje/ ,2-3 plasterki marchewki,2-3 plasterki cebuli / jak mają do wiosny postać nie dodaję cebuli i około stycznia przegotuje i daje nowy ocet./ Wkładam do słoików gotujące grzyby i wlewam ocet .Grzyby mają być luźno,zalewa po brzegi.Zakręcamy ,odstawiamy do góry dnem na 12 godzin,lub do całkowitego ostygnięcia.Życzę smacznego :)
Trzosik
ela180752
Marynata z octu 10% / 3 szklanki wody + 1 szklanka octu./
Pozdrawiam.