Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Grzyby solone

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Solenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności, w tym także grzybów. Można tak przygotować rydze, gąski,...

Grzyby solone

Składniki:

Grzyby solone

 

  • świeże grzyby leśne
  • 100-150 g soli na każdy kilogram grzybów

Sposób przygotowania:

Grzyby solone
...opieńki, ale także kurki, maślaki czy borowiki. Każdy gatunek solimy oddzielnie.Na każdy kg świeżych grzybów potrzebujemy 100-150 g soli. Świeże grzyby dokładnie czyścimy. Rydze możemy opłukać w zimnej wodzie i obetrzeć suchą ściereczką. Gąski namaczamy w ciepłej wodzie i płuczemy kilkakrotnie ponieważ rosną na piasku i całe są nim pokryte. Osączamy je dokładnie. Przeważnie zostawia się całe kapelusze, ale większe owocniki można pokroić w plastry. Grzyby układamy w słojach lub kamiennym garnku przesypując grubymi warstwami soli. Gdy naczynie się zapełni, wierzch posypujemy solą, lekko ugniatamy, przykrywamy denkiem lub talerzem i obciążamy kamieniem. Po pewnym czasie sól się rozpuści, grzyby przykryje solanka i zmienią kolor, staną się brunatno-brązowe. Tak przygotowane grzyby przechowujemy w chłodnym miejscu. Notes Przed użyciem grzybów solonych płuczemy je, moczymy w wodzie lub mleku aby pozbyć się nadmiaru soli. Tak przygotowane grzyby smakują zupełnie jak świeże. Można je podać z drobno posiekaną cebulką. Rydze można po opłukaniu zalać gorącym octem, przegotowanym z cebula i korzeniami.

Tagi:

grzyby