Sposób przygotowania:
Grzyby solone
...opieńki, ale także kurki, maślaki czy borowiki. Każdy gatunek solimy oddzielnie.Na każdy kg świeżych grzybów potrzebujemy 100-150 g soli. Świeże grzyby dokładnie czyścimy. Rydze możemy opłukać w zimnej wodzie i obetrzeć suchą ściereczką. Gąski namaczamy w ciepłej wodzie i płuczemy kilkakrotnie ponieważ rosną na piasku i całe są nim pokryte. Osączamy je dokładnie. Przeważnie zostawia się całe kapelusze, ale większe owocniki można pokroić w plastry. Grzyby układamy w słojach lub kamiennym garnku przesypując grubymi warstwami soli. Gdy naczynie się zapełni, wierzch posypujemy solą, lekko ugniatamy, przykrywamy denkiem lub talerzem i obciążamy kamieniem. Po pewnym czasie sól się rozpuści, grzyby przykryje solanka i zmienią kolor, staną się brunatno-brązowe. Tak przygotowane grzyby przechowujemy w chłodnym miejscu. Notes Przed użyciem grzybów solonych płuczemy je, moczymy w wodzie lub mleku aby pozbyć się nadmiaru soli. Tak przygotowane grzyby smakują zupełnie jak świeże. Można je podać z drobno posiekaną cebulką. Rydze można po opłukaniu zalać gorącym octem, przegotowanym z cebula i korzeniami.
Doro
Twoje napewno tez, wcale w to nie watpie.
mania
emerytka
Pozdrowienia
Homunkulus
Pyza
Pozdrawiam serdecznie kolegę grzybniętego!
Homunkulus
Dziękuję bardzo za sugestie i również pozdrawiam:)