goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Grzyby w pomidorach 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetnie nadają się do sałatek lub jako dodatek do potraw

Grzyby w pomidorach 3

Składniki:

Grzyby w pomidorach 3

 

  • grzyby leśne (najlepiej podgrzybki) 3 kg
  • przecier pomidorowy 3-4 łyżki
  • cebula 1/2 kg
  • olej 1 1/2 szklanka
  • ocet 1/5 szklanka
  • cukier 5 łyżek
  • sól 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Grzyby w pomidorach 3
Grzyby oczyszczamy, kroimy w niewielki kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy na złoty kolor cebulę, dodajemy ugotowane wcześnie w osolonej wodzie grzyby. Dusimy około 5-7 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, przyprawy. Całość dusimy na niewielkim ogniu około 1/2 godziny. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gorące grzyby przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

Tagi:

grzyby