reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Grzyby w pomidorach na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki słoiczek wykorzystuję w zimie do bigosu, jako dodatek do farszów lub jako zakąskę- są przepyszne i znikają bardzo szybko.

Grzyby w pomidorach na zimę

Składniki:

Grzyby w pomidorach na zimę

 

  • 500 g grzybów leśnych ( u mnie najwięcej było podgrzybków)
  • 1 mała cebula
  • 50 g masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Grzyby w pomidorach na zimę

przygotowanie

Grzyby w pomidorach na zimę
oczyszczone grzyby wkłądamy do osolonego wrzątku

Grzyby dokładnie oczyszczamy, większe kroimy dość grube paski, a mniejsze na pół lub zostawiamy w całości.

Zagotowujemy około 1,5 l wody z łyżeczka soli.

Do wrzątku wrzucamy grzyby i gotujemy 10 minut, odcedzamy.

duszenie i pasteryzacja

Grzyby w pomidorach na zimę
jeżeli sos wyda się za gesty dolewamy jeszcze pół szklanki wody.

W tym czasie drobno kroimy cebulę i przesmażamy na maśle.

Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i ugotowane grzyby.

Wszystko razem gotujemy przez 10 minut, pod koniec jeszcze doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Gorące przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy dwukrotnie w odstępie 24 h przez 15-20 minut.

Smacznego :)