lillou

lillou

Kucharz
[Przepisów: 12]

Gularz wieprzowy pyszny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo aromatyczny sosik dobry do wszystkiego.

Gularz wieprzowy pyszny

Składniki:

Gularz wieprzowy pyszny

 

Sposób przygotowania:

Gularz wieprzowy pyszny
Mięso myjemy i kroimy na malutkie kwadraciki.

Cebulę obieramy i kroimy w paseczki lub jak komu wygodnie.

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

Na rozgrzanym oleju smażymy mięso i doprawiamy je przyprawami.

W garnku wstawiamy wodę z vegetą i do niej wrzucamy podsmażone mięso. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem i również wrzucamy do garnka. Jabłko obieramy kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka.

(Do smaku można dodać kilka suszonych grzybków ale nie trzeba.)

Potrawę gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie nie ma śladu po jabłku i po cebuli za ti jest cudowny smak i aromat. Mąką zagęszczamy sos i trzymamy na gazie do bulknięcia. :)



Potrawę można podawać z ziemniakami, z kopytkami, z makaronem, ryżem, kasza jak kto lubi.

Surówkę polecam z kiszonej kapusty lub paprykę marynowaną albo ogórki kiszone.