marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gulasz kapuściany z białą kiełbasą na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasze są sytne z czego wystarczą za zupę i drugie danie. Można je serwować w miseczkach chlebowych lub po prostu przegryzać chlebem lub bagietką czosnkową.

Gulasz kapuściany z białą kiełbasą na ostro

Składniki:

Gulasz kapuściany z białą kiełbasą na ostro

 

  • 1 opakowanie białej kiełbasy grillowej,
  • 1 główka białej kapusty,
  • 1 cebula duża,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 2 średnie kolorowe czuszki,
  • kminek,
  • sól morska,
  • olej do smażenia,
  • 1/2 l.wody,
  • gałązka świeżego lubczyku.

Sposób przygotowania:

Gulasz kapuściany z białą kiełbasą na ostro
Kapustę opłukać i poszatkować na hebelku oraz wsypać do garnka z wodą. Kiełbasę białą po wypakowaniu pokroić na plasterki i obsmażyć z plasterkami obranej i opłukanej cebuli. Czuszki naciąć na wzdłuż i usunąć nasiona z ogonkami,a papryczki opłukać i posiekać na drobne talarki i obsmażyć kilka minut z dodatkami do gulaszu, a następnie dodać do gotującej się kapusty wraz z tłuszczem. Dodać przypraw zapachowych plus gałązkę lubczyku i dusić na zmniejszonym ogniu. Zaprawić pod koniec paroma łyżkami koncentratu pomidorowego oraz doprawić kminkiem i solą. Zamieszać, spróbować i podawać z białym pieczywem lub w podpieczonych miseczkach chlebowych. Smacznego!