SUPERPRZEPIS

Żołądki drobiowe w kapuście

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Żołądki drobiowe w kapuście

Potrawa idealna na zimowe dni jest nie tylko sycąca, ale tez idealnie rozgrzewa, dzięki długiemu duszeniu mięso i kapusta wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

Żołądki drobiowe w kapuście

 

  • 30 dag żołądków drobiowych
  • 60 dag kapusty kwaszonej
  • 1 cebula
  • kilka czapek suszonych grzybów
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Żołądki drobiowe w kapuście

ETAP 1:

Żołądki drobiowe w kapuście
Żołądki oczyścic i pokroic na mniejsze kawałki.

Żołądki drobiowe oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki na patelni rozgrzać smalec i zrumienić na nim mięso do podsmażonego mięsa dodać cebulę pokrojoną w piórka i jeszcze chwilkę razem smażyć do momentu zezłocenia się cebuli.

ETAP 2:

Żołądki drobiowe w kapuście
Mieso i cebula ma byc ładnie zrumieniona.

1 szklanką gorącej wody zalać podsmażone mięso, dodać grzyby, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego i 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i dusić na małym ogniu około 40 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie ( w razie potrzeby podlać jeszcze wodą) .

ETAP 3:

Żołądki drobiowe w kapuście
Kapustę dobrze odsączyć z soku i dodać do mięsa.

Kapustę odcedzić z soku i lekko odcisnąć jeśli jest długa to przesiekać ją nożem, następnie dodać do miękkich żoładków, dołożyć drobno pokrojony czosnek, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i 1/2 łyżeczki soli dolać bulion i dusić przez kolejne 40 minut, aż kapusta zmięknie i odparuje z niej cały płyn. Gotowa potrawę doprawić do smaku miodem i ewentualnie pieprzem i solą.

Podawać z ziemniakami lub tak jak ja z podsmażonymi kopytkami.