Sposób przygotowania:
Żołądki drobiowe w kapuścieETAP 1:
Żołądki drobiowe oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki na patelni rozgrzać smalec i zrumienić na nim mięso do podsmażonego mięsa dodać cebulę pokrojoną w piórka i jeszcze chwilkę razem smażyć do momentu zezłocenia się cebuli.
ETAP 2:
1 szklanką gorącej wody zalać podsmażone mięso, dodać grzyby, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego i 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i dusić na małym ogniu około 40 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie ( w razie potrzeby podlać jeszcze wodą) .
ETAP 3:
Kapustę odcedzić z soku i lekko odcisnąć jeśli jest długa to przesiekać ją nożem, następnie dodać do miękkich żoładków, dołożyć drobno pokrojony czosnek, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i 1/2 łyżeczki soli dolać bulion i dusić przez kolejne 40 minut, aż kapusta zmięknie i odparuje z niej cały płyn. Gotowa potrawę doprawić do smaku miodem i ewentualnie pieprzem i solą.
Podawać z ziemniakami lub tak jak ja z podsmażonymi kopytkami.