agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Oszczędny bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Polskie tradycyjne danie czyli bigos wykonany z kapusty kiszonej i kapusty białej. Przepis mojej mamy który zawsze się udaje.

Oszczędny bigos

Składniki:

Oszczędny bigos

 

  • 1 kg kapusty kwaszonej,
  • 1 kg kapusty słodkiej,
  • 25 dag tłustego mięsa wieprzowego,
  • 25 dag kiełbasy,
  • 15 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 garść suszonych śliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta nasion kopru

Sposób przygotowania:

Oszczędny bigos
Kapustę z główki poszatkować i ugotować oddzielnie w małej ilości wody. Kapustę kwaszoną ugotować razem z dodatkiem mięsa, a gdy mięso będzie miękkie wyjąć i drobno pokroić.

Pieczarki podsmażyć z cebulką. Do słodkiej kapusty dodać pokrojone śliwki, uduszone pieczarki , oraz pokrojoną kiełbasę i jeszcze troszkę podgotować (około 10 minut).

Dodać mięso i ugotowaną kwaszoną kapustę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, i suchymi ziarnami kopru. Całość wymieszać.

Bigos przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać. Przez kilkakrotne zapiekanie bigos nabiera smaku. Podawać gorący z dodatkiem pieczywa.