Sposób przygotowania:
Oszczędny bigos
Kapustę z główki poszatkować i ugotować oddzielnie w małej ilości wody. Kapustę kwaszoną ugotować razem z dodatkiem mięsa, a gdy mięso będzie miękkie wyjąć i drobno pokroić.
Pieczarki podsmażyć z cebulką. Do słodkiej kapusty dodać pokrojone śliwki, uduszone pieczarki , oraz pokrojoną kiełbasę i jeszcze troszkę podgotować (około 10 minut).
Dodać mięso i ugotowaną kwaszoną kapustę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, i suchymi ziarnami kopru. Całość wymieszać.
Bigos przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać. Przez kilkakrotne zapiekanie bigos nabiera smaku. Podawać gorący z dodatkiem pieczywa.
Pieczarki podsmażyć z cebulką. Do słodkiej kapusty dodać pokrojone śliwki, uduszone pieczarki , oraz pokrojoną kiełbasę i jeszcze troszkę podgotować (około 10 minut).
Dodać mięso i ugotowaną kwaszoną kapustę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, i suchymi ziarnami kopru. Całość wymieszać.
Bigos przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać. Przez kilkakrotne zapiekanie bigos nabiera smaku. Podawać gorący z dodatkiem pieczywa.