fajah

fajah

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Gulasz pasterski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gulasz pasterski jest w Chorwacji tradycyjnym daniem, przygotowywanym w specjalnych, miedzianych kociołkach na naturalnym ogniu. Dlatego zazwyczaj przygotowuje się go na powietrzu, przed domem albo gdzieś w plenerze.

Gulasz pasterski Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz pasterski

 

  • 100 dag jagnięciny,
  • 2 papryczki chili,
  • 100 ml oleju,
  • Mieszkanka Meksykańska Hortex
  • 1 łyżka mielonej papryki,
  • łyżka mąki,
  • łyzka smalcu
  • 50 dag pomidorów,
  • 40 dag ziemniaków,
  • pół szklanki białego wina,
  • listek laurowy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Gulasz pasterski
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na złoto na gorącym oleju, posolić, doprawić pieprzem. Mięso pokroić w kostkę i dodać do garnka. Dobrze podsmażyć, dodać listek laurowy, drobno pokrojone papryczki i zalać ciepłą wodą. Gotować przez pół godziny. Sproszkowaną paprykę podsmaczyć na smalcu na osobnej patelni. Po czym do garnka dodać mieszkankę meksykańską Hortex, rozrobioną w wodzie mąkę, podsmażoną paprykę, obrane pomidory i pieprz. Pokroić ziemniaki w kostkę i również dodać do kociołka. Jeśli trzeba, dolać wody i gotować przez 20 min. Podlać białym winem i po 15 min. zdjąć z ognia. Przed podaniem można według uznania dodać kwaśną śmietanę oraz świeżą pietruszkę
Gulasz pasterski
można podawać potrawę w kokilkach z chlebem