czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Gulasz pod pierzynką z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gulasz zapiekany z ciastem francuskim to łatwe w przygotowaniu danie, a efekt końcowy robi wrażenie :)

Gulasz pod pierzynką z ciasta francuskiego

Składniki:

Gulasz pod pierzynką z ciasta francuskiego

 

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g mrożonego kalafiora lub 1 swieży nieduży
  • ciasto francuskie
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • słodka papryka
  • pieprz kajeński
  • majeranek
  • kminek mielony
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz pod pierzynką z ciasta francuskiego
Mięso mielone wymieszać z przyprawami i formować małe pulpeciki. W rondlu rozgrzać olej i usmażyć pulpeciki. 

Paprykę pokroić w drobną kostkę, kalafiora podzielić na małe różyczki. Warzywa dodać do obsmażonych pulpecików, podsmażyć razem 5-10 minut i zalać gorącą wodą do przykrycia składników. Gotować kolejne 5 minut, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować całość do zgęstnienia sosu. 

Sos z pulpecikami nałożyć do naczyń do zapiekania i przykryć ciastem francuskim. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut aż ciasto się zezłoci. Podawać gorące. 

Smacznego :)