Sposób przygotowania:
Gulasz szegedyński
1) Mięso pokrój w grubą kostkę, smaż partiami na oleju. Odkładaj na talerz. 2) Cebulę pokrój w drobną kostkę, usmaż na tłuszczu spod mięsa. Dodaj przecier pomidorowy i sproszkowaną paprykę, wlej 1l wody. Dodaj obsmażone mięso, listek laurowy oraz dobrze odciśniętą z soku kapustę, gotuj pod przykryciem na nie wielkim ogniu przez 1 godz. 3) Paprykę i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj do gulaszu na 10 min. przed końcem gotowania. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem, przełóż do żaroodpornego naczynia. Gulasz polej śmietaną wymieszaną z musztardą, zapiekaj przez około 15 minut w temp. 225st.C. Podawaj w formie, posypany listkami majeranku.