nikuś1991

nikuś1991

Kucharz
[Przepisów: 4]

Gulasz szegedyński

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowanie: 1 godzina. Czas zapiekania: 15 minut.

Gulasz szegedyński

Składniki:

Gulasz szegedyński

 

  • papryki; 25 dag ziemniaków; sól; pieprz; kminek; 2 łyżki słodkiej papryki; 2 listki laurowe; 15 dag kwaśnej

Sposób przygotowania:

Gulasz szegedyński
1) Mięso pokrój w grubą kostkę, smaż partiami na oleju. Odkładaj na talerz. 2) Cebulę pokrój w drobną kostkę, usmaż na tłuszczu spod mięsa. Dodaj przecier pomidorowy i sproszkowaną paprykę, wlej 1l wody. Dodaj obsmażone mięso, listek laurowy oraz dobrze odciśniętą z soku kapustę, gotuj pod przykryciem na nie wielkim ogniu przez 1 godz. 3) Paprykę i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj do gulaszu na 10 min. przed końcem gotowania. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem, przełóż do żaroodpornego naczynia. Gulasz polej śmietaną wymieszaną z musztardą, zapiekaj przez około 15 minut w temp. 225st.C. Podawaj w formie, posypany listkami majeranku.