światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kasza z gulaszem warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kasza połączona z gulaszem warzywnym z dodatkiem mięsa drobiowego to pyszne, zdrowe i lekkie danie.

Kasza z gulaszem warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza z gulaszem warzywnym

 

Sposób przygotowania:

Kasza z gulaszem warzywnym
Kaszę wysypujemy z woreczków, płukany w zimnej wodzie. Następnie gotujemy na małym ogniu z dodatkiem masła- nie mieszamy, tylko czekamy aż woda odparuje, dzięki temu kasza będzie sypka. W tym czasie przygotowujemy gulasz- filet z kurczaka kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z pieczarkami, marchewką, ziemniakami i cebulą. Pokroje w kostkę ziemniaki gotujemy w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie. Podpiekamy mięso, cebulę, pieczarki i marchewkę. Zalewamy wodą i dorzucamy kilka listów laurowych, ziarenka ziela angielskiego i dusimy na małym ogniu. Dodajemy ugotowane ziemniaki i doprawiamy do smaku przyprawami o sosem sojowym (świetnie zastępuje sól i jednocześnie wydobywa smak potrawy) i wciskamy czosnek. Gulasz można zabielić śmietanką, chociaż ja polecam wersję bez.
Kasza z gulaszem warzywnym
Wszystkie potrzebne składniki kroimy wcześniej w drobną kosteczkę.
Kasza z gulaszem warzywnym
Dodatkiem wzbogacającym gulasz jest mięso drobiowe, np. filet z kurczaka, chociaż można także przygotować gulasz w wersji jarskiej.
Kasza z gulaszem warzywnym
Wszystkie składniki gulaszu łączymy dusząc na małym ogniu.
Kasza z gulaszem warzywnym
Proporcje podane w przepisie wystarczają na 2 duże porcje dla osób dorosłych.