-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Gulasz kaczy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gulasz warzywny z dodatkiem mięsa z kaczki smakuje wyśmienicie. Bardzo lubię takie jesienne, warzywne kombinacje.

Gulasz kaczy z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz kaczy z warzywami

 

  • 1 pojedyncza, duża pierś z kaczki
  • 1 średnia kapusta włoska
  • 2 marchewki
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście selera
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz kaczy z warzywami
Pierś z kaczki myjemy, obieramy ze skóry i mięso kroimy w kosteczkę. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 20 minut. Cebulkę i czosnek kroimy w kosteczkę. Pokrojone mięso obsmażamy na patelni wraz ze skórą z kaczki. Na patelnię dodajemy również cebulkę i czosnek i podsmażamy kilka minut. Podsmażone mięsko (bez skóry) przekładamy do garnka, dodajemy również ugotowaną i odciśniętą kapustę. Całość zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i ziela angielskie i dusimy na wolnym ogniu. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach a następnie dodajemy do garnka z mięsem i kapustę. Zieleninę siekamy drobniutko i wrzucamy do gulaszu. Gulasz doprawiamy solą i pieprzem i dusimy go ok 30 minut na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie możemy podawać gulasz. Ja podałam go do klusek śląskich. Smacznego!
Gulasz kaczy z warzywami
Oto wszyskie składniki, których potzrebujemy do przygotowania gulaszu.
Gulasz kaczy z warzywami
Mięso obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę.
Gulasz kaczy z warzywami
1. Mięso podsmażamy na patelni. 2. Poszatkowaną kapustę obgotowujemy.
Gulasz kaczy z warzywami
Gulasz dusimy na wolnym ogniu przez ok 30 minut.