Sposób przygotowania:
Gulasz kaczy z warzywami
Pierś z kaczki myjemy, obieramy ze skóry i mięso kroimy w kosteczkę. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 20 minut. Cebulkę i czosnek kroimy w kosteczkę. Pokrojone mięso obsmażamy na patelni wraz ze skórą z kaczki. Na patelnię dodajemy również cebulkę i czosnek i podsmażamy kilka minut. Podsmażone mięsko (bez skóry) przekładamy do garnka, dodajemy również ugotowaną i odciśniętą kapustę. Całość zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i ziela angielskie i dusimy na wolnym ogniu. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach a następnie dodajemy do garnka z mięsem i kapustę. Zieleninę siekamy drobniutko i wrzucamy do gulaszu. Gulasz doprawiamy solą i pieprzem i dusimy go ok 30 minut na wolnym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie możemy podawać gulasz. Ja podałam go do klusek śląskich. Smacznego!