SUPERPRZEPIS

Gulasz Eli wieprzowo-dyniowo-grzybowy

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Gulasz Eli wieprzowo-dyniowo-grzybowy Więcej zdjęć (4)

Gulasz wieprzowo dyniowo grzybowy w połączeniu z pysznym ryżem.

Składniki:

Gulasz Eli wieprzowo-dyniowo-grzybowy

 

  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej
  • 1 kg miąższu dyni (bez skóry i pestek)
  • 2 garści suszonych podgrzybków
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka ostrej przyprawy do grilla
  • 1 kostka mięsna
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 torebek ryżu Parboiled naturalnego pełnoziarnistego
  • kiełki fasolki mung do dekoracji
  • listki natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Gulasz Eli wieprzowo-dyniowo-grzybowy
Grzyby moczyć przez 30 minut w letniej wodzie i później gotować przez 25 minut.Wyjąć grzyby łyżką cedzakową,ostudzić i pokroić w paski (wywar zachować).Łopatkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.Cebule drobno posiekać.W brytfance rozgrzać olej,dodać mięso i obsmażyć.Do mięsa dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć razem.Dodać czosnek,przyprawę do grilla,kostkę mięsną,liście laurowe,ziele angielskie,podlać wywarem z grzybów i dusić około 45 minut aż mięso będzie miękkie.Co jakiś czas podlewać gulasz wodą.W między czasie pokroić dynię w kostkę.Gdy mięso będzie miękkie,dodać dynię,grzyby i dusić jeszcze razem aż dynia będzie miękka.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do gulaszu i zagotować.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.Na środek talerza ułożyć kopczyk z ryżu.W koło ryżu wyłożyć gulasz.Całość udekorować kiełkami i listkami natki pietruszki.Smacznego!
Gulasz Eli wieprzowo-dyniowo-grzybowy
Grzyby moczyć przez 30 minut w letniej wodzie i później gotować przez 25 minut.Wyjąć grzyby łyżką cedzakową ostudzić i pokroić w paski wywar zachować.
Gulasz Eli wieprzowo-dyniowo-grzybowy
Łopatkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.Cebule drobno posiekać.
Gulasz Eli wieprzowo-dyniowo-grzybowy
W między czasie pokroić dynię w kostkę..