Sposób przygotowania:
Gulasz Eli wieprzowo-dyniowo-grzybowy
Grzyby moczyć przez 30 minut w letniej wodzie i później gotować przez 25 minut.Wyjąć grzyby łyżką cedzakową,ostudzić i pokroić w paski (wywar zachować).Łopatkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.Cebule drobno posiekać.W brytfance rozgrzać olej,dodać mięso i obsmażyć.Do mięsa dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć razem.Dodać czosnek,przyprawę do grilla,kostkę mięsną,liście laurowe,ziele angielskie,podlać wywarem z grzybów i dusić około 45 minut aż mięso będzie miękkie.Co jakiś czas podlewać gulasz wodą.W między czasie pokroić dynię w kostkę.Gdy mięso będzie miękkie,dodać dynię,grzyby i dusić jeszcze razem aż dynia będzie miękka.Mąkę wymieszać z odrobiną wody,wlać do gulaszu i zagotować.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.Na środek talerza ułożyć kopczyk z ryżu.W koło ryżu wyłożyć gulasz.Całość udekorować kiełkami i listkami natki pietruszki.Smacznego!
kołczu