Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Gulasz wieprzowo - warzywny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pożywna zupa gulaszowa z dużą porcją zdrowych warzyw. Po takiej pożywnej zupie już nie trzeba drugiego dania.

Gulasz wieprzowo - warzywny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowo - warzywny

 

  • 60 dag szynki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 3 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • olej
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowo - warzywny
Mięso pokroiłem w grubsze kawałki, w garnku rozgrzałem trochę oleju, podsmażyłem na nim mięso, zalałem 3 szklankami wody, dodałem sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i pod przykryciem na wolnym ogniu dusiłem do miękkości mięsa. W tym czasie dużą marchewkę, dużą pietruszke i selera pokroiłem w kostkę. Pora sporej wielkości w półplasterki, a cebulę w piórka. Na patelni wok rozgrzalem nieco oleju i najpierw przesmażyłem selera z pietruszką, potem dodałem marchewkę, gdy warzywa były już nieco podsmażone dodałem cebulę z porem - jeszcze chwilę podsmażałem (doprawiłem do smaku). Gdy mięso było miękkie dodalem wszystkie warzywa, dodałem też koncentrat pomidorowy. Całość jeszcze chwile podgotowalem, warzywa nieco zagęściły zupę.
Gulasz wieprzowo - warzywny
Mięso wieprzowe musimy pokroić w kostkę.
Gulasz wieprzowo - warzywny
warzywa obieramy i kroimy w kostkę, pora w plasterki
Gulasz wieprzowo - warzywny
do selera z pietruszką dodajemy marchewkę
Gulasz wieprzowo - warzywny
do przesmażonych warzyw dodajemy por i cebule