iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Gulasz wieprzowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki gulasz jest idealny na rozgrzanie w zimowe dni. Treściwy, pikantny, bardzo lubi go moja rodzina podany z kaszą gryczaną.

Gulasz wieprzowy

Składniki:

Gulasz wieprzowy

 

  • 4 podudzia z kurczaka,
  • 1/2 kg schabu wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 15 średnich pieczarek,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 bulwy selera,
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 szklanka śmietany 12%.

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy

ETAP 1:

Z udek zdejmujemy mięso, kroimy w małe paski, tak samo kroimy schab, oprószamy paprykami. Na oleju przesmażamy posiekaną cebulkę, przekładamy do naczynia do duszenia. Przesmażamy mięso i dodajemy do cebuli.

Wlewamy 2 szklanki wody, solimy do smaku, dodajemy listki laurowe, czosnek w kawałkach. Przykrywamy i dusimy 30 minut.

Pieczarki kroimy w paski, przesmażamy na maśle, wrzucamy do mięsa. Papryki kroimy w bardzo cienkie paski, przesmażamy i dodajemy do gulaszu. Dodajemy również seler.

Pokrojony w małą kostkę. Dusimy 30. Zaprawiamy śmietaną, pieprzymy do smaku. Podajemy ze świeżą zieleniną i kleksem z kwaśnej śmietany.


Tagi:

gulasz danie