Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo aromatyczny, pachnący grzybami i sycący gulasz. Rozgrzewa w jesienne chłody. Świetnie smakuje z kluskami, ziemniakami, czy kaszą.

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

 

  • 70 dag łopatki lub szynki wieprzowej
  • 4 duże marchewki
  • 4 duże cebule
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki przyprawy myśliwskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 0,3 l wrzątku
  • 0,2 l wody

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami

Przygotowanie składników:

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami
Pokrojone mięso, pokrojona cebula i grzyby w trakcie namaczania

Mięso pokroić w sporą kostkę i dokładnie obtoczyć w przyprawie do mięs. Grzyby zalać wrzątkiem, cebulę pokroić w kosteczkę.

Smażenie grzybków i cebuli:

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami
Cebulka i grzybki w trakcie podsmażania na oleju

Cebulę przesmażyć na złoto w garnku na rozgrzanym oleju, gdy się zeszkli dodać drobno pokrojone grzyby. Przesmażyć.

Smażenie mięsa:

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami
Mięso w trakcie obsmażania z cebulą i grzybami

Dodać mięso i obsmażyć z każdej strony przez około 7-8 minut od czasu do czasu mieszając.

Gotowanie gulaszu:

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami
Gulasz wieprzowy z cebulką i grzybami w trakcie gotowania

Wlać wywar z wcześniej moczących się grzybów, uzupełnić wodą. Dokładnie wymieszać, przykryć garnek i dusić przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.

Kończenie dania:

Gulasz wieprzowy z suszonymi grzybami
Pokrojona w plastry marchew potrzebna do gulaszu

Marchew obrać, pokroić w plastry, dodać do gulaszu, wsypać czosnek granulowany, sól i pieprz. Całość dusić przez około 15 minut do miękkości marchwi. Skrobię rozrobić z odrobiną wody i wlać do gulaszu ciągle mieszając. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!