Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Wątróbka drobiowa z cebulą i śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię wątróbkę duszoną z cebulą Tym razem przyrządziłam ją z dodatkiem śliwek, które bardzo dobrze komponują się ze smakiem wątróbki.

Wątróbka drobiowa z cebulą i śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka drobiowa z cebulą i śliwką

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z cebulą i śliwką
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, przykrywamy i dusimy przez 15 minut. Następnie dodajemy śliwki pokrojone w cienkie półplasterki i dusimy około 5 minut.

Wyjmujemy cebulę i śliwki, a na ich miejsce wrzucamy obtoczoną w mące wątróbkę.

Podsmażamy, aż się zarumieni. Dodajemy cebulę oraz śliwki, mieszamy i dusimy 5 minut.

Pod koniec doprawiamy wątróbkę pieprzem i solą.
Wątróbka drobiowa z cebulą i śliwką
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.
Wątróbka drobiowa z cebulą i śliwką
Następnie dodajemy śliwki pokrojone w cienkie półplasterki i dusimy około 5 minut.
Wątróbka drobiowa z cebulą i śliwką
Wątróbkę oczyszczamy dokładnie z błonek i obtaczamy w mace.
Wątróbka drobiowa z cebulą i śliwką
Dodajemy cebulę oraz śliwki, mieszamy i dusimy 5 minut. Pod koniec doprawiamy wątróbkę pieprzem i solą.