Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Potato dauphinoise czyli zapiekanka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i prosta zapiekanka ziemniaczana, przysmak kuchni francuskiej. Idealna na jesienne, chłodniejsze dni.

Potato dauphinoise czyli zapiekanka ziemniaczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Potato dauphinoise czyli zapiekanka ziemniaczana

 

Sposób przygotowania:

Potato dauphinoise czyli zapiekanka ziemniaczana
Do garnka wlać mleko, śmietankę oraz dodać przeciśnięte ząbki czosnku, zagotować, zestawić z ognia. Doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroic w plastry grubosci okolo 5 mim. Duże naczynie żaroodporne wysmarować maslem, ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, powinno powstać kilka warstw. Ziemniaki zalać zagotowanym mlekiem ze śmietaną oraz czosnkiem, lekko spłaszczyć.

Naczynie z ziemniakami wstawić do piekarnika i zapiekać w 180 C przez około 1 do 1,5 godziny.

Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby.
Potato dauphinoise czyli zapiekanka ziemniaczana
Zagotować mleko wraz ze śmietanką oraz czosnkiem
Potato dauphinoise czyli zapiekanka ziemniaczana
Obrane ziemniaki pokroic w plasterki, ulozyc w naczyniu
Potato dauphinoise czyli zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki zalac mlekiem ze śmietanką oraz czosnkiem
Potato dauphinoise czyli zapiekanka ziemniaczana
Podawac zaraz po upieczeniu jako samodzielne danie lub dodatek