Sposób przygotowania:
Potato dauphinoise czyli zapiekanka ziemniaczana
Do garnka wlać mleko, śmietankę oraz dodać przeciśnięte ząbki czosnku, zagotować, zestawić z ognia. Doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroic w plastry grubosci okolo 5 mim. Duże naczynie żaroodporne wysmarować maslem, ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, powinno powstać kilka warstw. Ziemniaki zalać zagotowanym mlekiem ze śmietaną oraz czosnkiem, lekko spłaszczyć.
Naczynie z ziemniakami wstawić do piekarnika i zapiekać w 180 C przez około 1 do 1,5 godziny.
Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby.
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, pokroic w plastry grubosci okolo 5 mim. Duże naczynie żaroodporne wysmarować maslem, ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, powinno powstać kilka warstw. Ziemniaki zalać zagotowanym mlekiem ze śmietaną oraz czosnkiem, lekko spłaszczyć.
Naczynie z ziemniakami wstawić do piekarnika i zapiekać w 180 C przez około 1 do 1,5 godziny.
Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa czy ryby.
kasia900