Sposób przygotowania:
Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym
Piersi kurczaka dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczyku. W każdej piersi zrobić nacięcie tworząc kieszonkę do której włożymy brzoskwinie i ser pleśniowy.
Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, także w środku kieszonki. Brzoskwinię i ser pokroić na małe kawałki. Do każdej kieszonki włożyć kawałki sera i brzoskwini.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przeciąć na pół na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowaną pierś. Ciasto wystające z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zaplatać na piersi tak jak warkocz.
Zawinięte w ciasto piersi posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, funkcja termoobieg.
Rukolę przełożyć do miski. Skropić delikatnie olejem. Pomarańcze obrać. Nad miską z rukolą wykrawać cząstki z pomarańczy aby sok skapywał na rukolę.
Rukolę wymieszać z cząstkami pomarańczy. Gotowa sałatkę podać w towarzystwie upieczonego kurczaka.
Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, także w środku kieszonki. Brzoskwinię i ser pokroić na małe kawałki. Do każdej kieszonki włożyć kawałki sera i brzoskwini.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przeciąć na pół na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowaną pierś. Ciasto wystające z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zaplatać na piersi tak jak warkocz.
Zawinięte w ciasto piersi posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, funkcja termoobieg.
Rukolę przełożyć do miski. Skropić delikatnie olejem. Pomarańcze obrać. Nad miską z rukolą wykrawać cząstki z pomarańczy aby sok skapywał na rukolę.
Rukolę wymieszać z cząstkami pomarańczy. Gotowa sałatkę podać w towarzystwie upieczonego kurczaka.