Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Gulasz wieprzowy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe w sam raz na jesienne, chłodne dni. Gulasz świetnie komponuje się z makaronem, kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Gulasz wieprzowy z warzywami

Składniki:

Gulasz wieprzowy z warzywami

 

  • 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 czewona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 szklanka bulionu
  • 500 g passaty pomidorowej
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • słodka papryka mielona
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z warzywami

ETAP 1:

Gulasz wieprzowy z warzywami
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

Warzywa myjemy. Marchewki obieramy. Warzywa kroimy w kostkę.

Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką mieloną.

ETAP 2:

Gulasz wieprzowy z warzywami
Warzywa smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy warzywa do miękkości. Warzywa oprószamy solą i pieprzem.

ETAP 3:

Gulasz wieprzowy z warzywami
Warzywa odsuwamy na bok i dodajemy mięso

Warzywa odsuwamy na bok. Na patelnię wrzucamy mięso, smażymy.

ETAP 4:

Gulasz wieprzowy z warzywami
Dodajemy bulion i passatę pomidorową. Dusimy.

Dodajemy bulion, passatę pomidorową i majeranek. Patelnię przykrywamy.

Gulasz dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie mięciutkie (ok. godziny).

Danie doprawiamy solą i pieprzem oraz ostrą i słodką papryką mieloną.

Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami.