Sposób przygotowania:
Gulasz wieprzowy z warzywami
Łopatkę oraz boczek kroimy w kosteczkę. To samo robimy z warzywami: marchewką, selerem oraz pietruszką. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz (jeśli tłuszczu będzie zbyt mało można dodać łyżkę smalcu). Następnie wyjmujemy boczek, a na pozostały tłuszcz wrzucamy warzywa. Smażymy 8-13 minut często mieszając. Wrzucamy łopatkę i smażymy całość często mieszając do zarumienienia mięsa. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy bulion i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy owoce jałowca, pieprz kolorowy, przyprawę do gulaszu, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy w dalszym ciągu na małym ogniu do momentu zredukowania się bulionu. Gdy sos nie będzie gęsty zaciągamy mąką.