pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Gulasz wieprzowy z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

gulasz warzywno-wieprzowy

Gulasz wieprzowy z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z warzywami

 

  • 60 dag łopatka bez kości,
  • 3 marchewka,
  • 1/2 seler,
  • 2 pietruszka,
  • 2 cebula,
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżeczka zioła prowansalskie,
  • 2 łyżki olej roślinny,
  • 1 łyżeczka papryka słodka mielona,
  • 2 łyżki mąka,
  • 300 ml bulion warzywny (może być z kostki)

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z warzywami
Mięso wieprzowe marynujemy w ulubionej marynacie (ja użyłem „Marynata ostra do mięsa wieprzowego”). Następnie oprószamy mąką, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano. Wyjmujemy i odstawiamy na bok. Następnie na pozostałym na patelni oleju wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 4 minut. Dodajemy również pokrojone w słupki marchew, selera oraz pietruszkę przykrywamy i smażymy 5 min. Następnie dodajemy mięso, zalewamy bulionem, dodajemy zioła prowansalskie i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat i trzymamy na ogniu jeszcze z 10 minut.
Gulasz wieprzowy z warzywami
Gulasz wieprzowy z warzywami