lusia1982

lusia1982

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Gulasz z biodrówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sporządzamy marynatę, wlewając do naczynia olej, ocet balsamiczny, czosnek i pozostałe przyprawy.

Gulasz z biodrówki

Składniki:

Gulasz z biodrówki

 

  • do 2 kg. biodróki
  • marynata
  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku (lub czosnek granulowany)
  • mieszanka przypraw do mięsa
  • świeży lub ususzony tymianek
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • 4-5 łyżek oliwy lub oleju roślinnego
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z biodrówki
Marynate mieszamy i dodajemy oddzielone od kości, pokrojone w kostkę mięso. Wszystko razem mieszamy, aby każdy kawałek mięsa pokryty był marynatą. Można na jakiś czas włożyć wszystko do lodowki, ale nie koniecznie. Na lekko rozgrana patelnię wykładamy całe mięso i pozwalamy aby się lekko obsmazyło, po czym przykrywamy pokrywką i dusimy. Mięso puści wodę, więc nie musimy jej dolewać, ale gdy sie zredukuje musimy pamiętac o jej uzupełnieniu, aby mięso się nie przypaliło. Gdy mięso będzie już miękkie, zagęszczamy sos wodą z mąką. Można podawać z kaszą gryczaną, makaronem lub z ziemniakami oraz z ogórkiem kiszonym lub konserwowym.