Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gulasz z indyka z pieczarkami i sosem serowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka i smaczna propozycja na dość delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim sosem z serka topionego.

Gulasz z indyka z pieczarkami i sosem serowym

Składniki:

Gulasz z indyka z pieczarkami i sosem serowym

 

Dodatkowo:

  • 100g serka topionego

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Gulasz z indyka z pieczarkami i sosem serowym

Mięso:

Gulasz z indyka z pieczarkami i sosem serowym
Użyłam już pokrojonego mięsa z udźca indyka.

Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z papryką oraz solą i pieprzem, a następnie oprószyć mąką i obsmażyć na patelni.
Indyka przełożyć do garnka.

Cebula z pieczarkami:

Gulasz z indyka z pieczarkami i sosem serowym
Cebula z pieczarkami powinna być podsmażona na tłuszczu po mięsie.

Obrane pieczarki pokroić w półplasterki, a cebulę drobno posiekać.
Wszystko razem podsmażyć na tłuszczu po indyku, a następnie przełożyć do mięsa.

Duszenie:

Gulasz z indyka z pieczarkami i sosem serowym
Czas duszenia gulaszu to około 1 godzina.

Do garnka wrzucić liście laurowe, ziele angielskie oraz wlać około 1/2 l wody.
Wszystko razem dusić do miękkości na niedużym ogniu. Od czasu do czasu całość należy przemieszać.

Na końcu:

Gulasz z indyka z pieczarkami i sosem serowym
Można użyć serka topionego o dowolnym wariancie smakowym.

Gdy mięso będzie już miękkie to do sosu należy wmieszać serek topiony, który powinien całkowicie się rozpuścić.
W razie potrzeby całość doprawić do smaku.