patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 710]

Makaron w sosie śmietanowo-pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znakomita propozycja na obiad makaron z sosem smietanowo- serowym z pieczarkami. Idealne bez mięsne danie.

Makaron w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Składniki:

Makaron w sosie śmietanowo-pieczarkowym

 

  • 250 g dowolnego makaronu
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 100 g tartego sera np cheedar
  • 250 ml kwaśnej śmietany np. 18%
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • Masło do duszenia pieczarek ok 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Pieczarki dokładnie myję i kroję w plastry. Na patelni roztapiam masło a następnie dodaję pieczarli, sól i pieprz do smaku. Smażę na rumiano. Dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie.

Do pieczarek dodaję śmietanę i tarty ser, doprawiam przyprawami według gustu. Uważnie mieszam tak by śmietana się nie zagotowała, wystarczy minuta. Dodaję odcedzony makaron. Mieszam.

Podaję odrazu.