EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

SUPERPRZEPIS

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczny domowy sernik z duża ilością słodkich truskawek z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z uwielbianymi owocami.

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym

 

 

  • Masa serowa:
  • 1kg białego sera (trzykrotnie mielonego)
  • 250g mascarpone
  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 35g budyniu śmietankowego
  • 60g mleka w proszku
  • 200ml mleka
  • 9ml aromatu śmietankowego

 

  • Mus truskawkowy:
  • 500g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 125ml wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym

ETAP 1:

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym
składniki na spód ciasta, zagnieść, dokładnie ze sobą wyrobić

1. Spód:
Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kostkę, cukier i jajko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm (u mnie serce) wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut.

ETAP 2:

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym
składniki masy serowej połączyć ze sobą za pomocą miksera

2. Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ser mascarpone i biały ser z wiaderka. Pod koniec ucierania dodać mleko, budyń, mleko w proszku i aromat śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

ETAP 3:

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym
świeże truskawki oczyścić, dodać wodę i zagotować, zmiksować

3. Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem do postaci musu, dodać wodę, cukier i zagotować. Następnie wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.

ETAP 4:

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym
gotową masę serową wylać na spód ciasta

4. Wystudzony sernik polać tężejącym musem truskawkowym i schłodzić w lodówce. Po tym czasie wierzch udekorować truskawkami.