VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Najlepszy gulasz z papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Uwielbiam gulasze. Ten zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Jest aromatyczny do ,,szpiku” przeniknięty papryką.

Najlepszy gulasz z papryką

Składniki:

Najlepszy gulasz z papryką

 

  • 600 g mięsa gulaszowego (z łopatki)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka suszonej marchewki
  • Sól, pieprz
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Najlepszy gulasz z papryką
Mięso gulaszowe myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy cały kawałek łopatki kroimy go na mniejsze kawałki np. w kosteczkę. Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa i obsypujemy mąką.

Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy.

Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem.

Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu.