Sposób przygotowania:
Gulasz z mini patisonami i fasolką
Pomidory zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 2 minuty. Odcedzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ósemki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę. Fasolkę myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 3-4 cm kawałki. Marchew obieramy, płuczemy, siekamy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy przez minutę na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy pomidory, fasolkę, pokrojone na ćwiartki mini patisony oraz marchewkę. Dolewamy około 50 ml wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut. Dorzucamy pokrojoną paprykę i dusimy do chwili aż warzywa zmiękną. Dodajemy curry indyjskie oraz kmin rzymski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą bulgur lub z pieczywem.
Magdalenaa