Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem
Gulasz : Mięso biodrówki oddzielić od kości ( kość wykorzystać np. do ugotowania zupy ). Pokroić je w sporą kostkę. Dynię, paprykę, cebulę i pomidory pokroić a kukurydzę odsączyć z zalewy. Nać selera posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić mięso i podsmażyć z dwoma szczyptami soli. Potem dodać cebulę, chwilę smażyć do zeszklenia się cebuli a następnie dodać pokrojoną dynię i paprykę oraz pomidory. Wszystko podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić gulasz do miękkości mięsa pod przykryciem. Gdy mięso jest miękkie w razie potrzeby doprawić i zagęścić gulasz mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Gulasz zagotować. Placki : Ziemniaki i dynię po obraniu i umyciu zetrzeć razem z cebulą w robocie z końcówką do tarcia ziemniaków. Starte składniki przełożyć do miski, wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko dokładnie. Ciasto ziemniaczano dyniowe kłaść porcjami na rozgrzany olej i smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. Usmażone placki odsączyć na ręczniku papierowym a potem kłaść na talerze i podawać z wcześniej przygotowanym gulaszem.
zbysiowa
zewa
Dziękuję :)