zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Placki dyniowo-ziemniaczane z pysznym gulaszem to smaczne danie obiadowe. My bardzo lubimy takie kombinacje.

Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem
Gulasz : Mięso biodrówki oddzielić od kości ( kość wykorzystać np. do ugotowania zupy ). Pokroić je w sporą kostkę. Dynię, paprykę, cebulę i pomidory pokroić a kukurydzę odsączyć z zalewy. Nać selera posiekać. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić mięso i podsmażyć z dwoma szczyptami soli. Potem dodać cebulę, chwilę smażyć do zeszklenia się cebuli a następnie dodać pokrojoną dynię i paprykę oraz pomidory. Wszystko podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić gulasz do miękkości mięsa pod przykryciem. Gdy mięso jest miękkie w razie potrzeby doprawić i zagęścić gulasz mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Gulasz zagotować. Placki : Ziemniaki i dynię po obraniu i umyciu zetrzeć razem z cebulą w robocie z końcówką do tarcia ziemniaków. Starte składniki przełożyć do miski, wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko dokładnie. Ciasto ziemniaczano dyniowe kłaść porcjami na rozgrzany olej i smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. Usmażone placki odsączyć na ręczniku papierowym a potem kłaść na talerze i podawać z wcześniej przygotowanym gulaszem.
Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem
Etap 1 gulasz ugotowac i doprawić a potem zagęścić i zagotować
Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem
Etap 2 dynię ziemniaki i cebulę zetrzeć .
Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem
Etap 3 potem dodać przyprawy i wymieszać ciasto
Placki ziemniaczano-dyniowe z gulaszem
Etap 4 smażyc placki z obu stron na rumiano