paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Gulasz z suszoną miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i bardzo syty gulasz mięsny z dodatkiem suszonej mięty, można go podawać zarówno z ziemniakami jak i ryżem.

Gulasz z suszoną miętą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz z suszoną miętą

 

  • mięso na gulasz 0,5 kg
  • liść laurowy do smaku
  • ziele angielskie do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cebula 2 szt
  • mięta suszona 1 łyżeczka
  • koper posiekany 1 łyżka
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • mąka 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Gulasz z suszoną miętą
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Kawałki mięsa podsmażyć na rozgrzanym oleju a następnie przełożyć do garnka.

Cebulkę obrać i pokroić w piórka, zeszklić, dodać do mięsa, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, całość zagotować.

Gotować do miękkości mięsa na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać miętę, koper i natkę, gotować jeszcze 5 minut.

Doprawić do smaku, wlać mąkę wymieszana w niewielkiej ilości wody i wymieszać z sosem gotując aż sos zgęstnieje.
Gulasz z suszoną miętą
Kawałki mięsa podsmażyć na rozgrzanym oleju a następnie przełożyć do garnka.
Gulasz z suszoną miętą
Cebulkę obrać i pokroić w piórka, zeszklić, dodać do mięsa, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, całość zagotować.
Gulasz z suszoną miętą
Doprawić do smaku, wlać mąkę wymieszana w niewielkiej ilości wody i wymieszać z sosem gotując aż sos zgęstnieje.