SUPERPRZEPIS

Pierogi bounty

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pierogi bounty Więcej zdjęć (5)

Co mogę napisać? Smak tych pierogów przerósł moje oczekiwania! Czekoladowe ciasto oraz kokosowe nadzienie idealnie ze sobą smakują. Polecam!!!

Składniki:

Pierogi bounty

CIASTO

  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 40 gram czekolady gorzkiej,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • Łyżka oleju,
  • Około 1 szklanka gorącej wody,

NADZIENIE

  • 300 gram serka ricotta,
  • 1 łyżka cukru pudru do smaku,
  • Około 4 łyżki mąki kokosowej,
  • 30 gram białej czekolady

DODATKOWO

  • Wiórki kokosowe do podania,
  • Rozpuszczone masło do podania,
  • Ewentualnie cukier do podania,
  • Woda, sól, olej do gotowania pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi bounty

NADZIENIE:

Pierogi bounty
Łączymy ze sobą składniki nadzienia

Ser przekładamy na miseczkę. Dodajemy do niego mąkę kokosową (jej ilość zależy od konsystencji sera, jakiej firmy ser mamy), startą na tarce białą czekoladę, oraz cukier puder do smaku. Składniki ugniatamy widelcem do połączenia.

CIASTO:

Pierogi bounty
Na stolnicy przygotowujemy składniki ciasta

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej kakao, olej, sól, proszek do pieczenia oraz rozpuszczoną gorzką czekoladę.

ETAP 3

Pierogi bounty
Zgotowego ciasta wycinamy koła

Składniki łączymy dodając stopniowo wodę. Zagniatamy elastyczne, jednolite ciasto do momentu pojawienia się w nim pęcherzyków powietrza.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy koła.

ETAP 4

Pierogi bounty
Nadzienie wykładamy na wycięte kawałki ciasta

Na każde kółko nakładamy porcje kokosowego nadzienia.

ETAP 5

Pierogi bounty
Sklejamy zgrabne pierożki

W dalszej kolejności sklejamy pierogi. Gotowe gotujemy w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Po około 5 minutach wyjmujemy je.

Ugotowane porcjujemy na talerze. Polewamy masłem, oprószamy wiórkami kokosowymi i podajemy. Ewentualnie możemy je posypać cukrem, ale jak dla mnie nie jest to konieczne. Nadzienie bowiem nadaje daniu wystarczającej słodyczy.