migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Gulasz z żołądków drobiowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Podroby albo się lubi albo nie. Ja podroby z drobiu lubię a najbardziej żołądki. A taki gulasz z żołądeczków to bardzo pyszne jedzonko.

Gulasz z żołądków drobiowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z żołądków drobiowych

 

  • 600 g żołądków, u mnie z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3/4 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól,pieprz
  • ostra papryka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków drobiowych
Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Pokrojoną cebulę przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać liski laurowe i zagotować. Następnie wrzucić pokrojone żołądki.

Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż żołądki zmiękną ok 1 godzinki. Następnie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub jak duża to w półplasterki.

Dodać do żołądków i dusić jeszcze ok 30minut az marchewka i żółądki będą mieciutkie. Gdyby płyn podczas duszenia za bardzo odparował należy dolać wody.

Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba i dodac posiekana natkę pietruszki. Gotowy gulasz podałam z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym.
Gulasz z żółądków drobiowych
Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki.
Gulasz z żółądków drobiowych
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę przełożyć do garnka.
Gulasz z żółądków drobiowych
Następnie wrzucić pokrojone żołądki. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem
Gulasz z żółądków drobiowych
Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku