Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Gulasz z żołądków z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami to smaczne i pełnowartościowe danie. Podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

Gulasz z żołądków z warzywami

Składniki:

Gulasz z żołądków z warzywami

 

  • 1/2 kg żołądków z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szkl bulionu drobiowego
  • sól
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków z warzywami
Żołądki oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć, pokroić, zrumienić na rozgrzanej oliwie. Paprykę bez nasion pokroić w zapałkę. Warzywa obrać, pokroić w słupki, cebulę w kostkę, obrany czosnek posiekać. Wszystko połączyć z żołądkami, wlać gorący bulion i udusić pod przykryciem do miękkości. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło i posiekaną natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, wymieszać, podawać.