maniuś

maniuś

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Gulgonki Benigny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Można spożywać na ciepło jak i na zimno.

Gulgonki Benigny

Składniki:

Gulgonki Benigny

 

  • 1 kg. mięsa mielonego (może być mieszane)
  • 3 średnie cebule
  • około 10 szt. pieczarek (można zastąpić 2-3 garsci suszonych grzybków)
  • 4 jajka
  • mała kapusta
  • 1 szklanka grysiku
  • mąka
  • olej do smarzenia

Sposób przygotowania:

Gulgonki Benigny
Kapuste posiekać, zagotować na prawie miękko,wycisnąć. Pieczarki drobniutko pokroić i udusić razem z cebulą na szklisty kolor Dodać kapuste i dusić dodając tłuszcz OstudzićDodać reszte składników i dokładnie wymieszać Ulepić kulki mniej więcej wielkości piłeczki do ping-ponga Obtoczyć w mące i usmażyć na patelniJeśli ktoś będzie robił z grzybów suszonych to najpierw je obgotować na miękko zmielić lub drobno posiekać i dusić z cebulą. przepis pochodzi ze zbiorów mojej siostry :))