Sposób przygotowania:
Pulpety z baraniny w jarzynachPrzygotowanie masy mięsnej:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor w rondelku, studzimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Bułkę moczymy w wodzie. Odciskamy z wody i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do mięsa mielonego- baraniego dodajemy zmieloną kajzerkę, przeciśnięty czosnek, podsmażoną cebulę, wbijamy jajko. Dodajemy przyprawy do smaku. Wyrabiamy mięso parę minut.
Formowanie pulpecików:
Namoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kulki na pulpeciki. Następnie obtaczamy je w mące pszennej.
Podsmażane pulpetów:
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy pulpeciki z obu stron po ok. 3 min.
Etap końcowy:
Do rondelka wlewamy 2 szkl. wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz vegetę. Wkładamy podsmażone pulpeciki.
Gotujemy na małym ogniu.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Rozdrobnioną jarzynę i cebulę dodajemy do pulpecików i dusimy razem do miękkości ok. 15 -20 min.
Następnie robimy zawiesinę z mąki pszennej i odrobiny zimnej wody. Wlewamy do sosu . Zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku sos . Na końcu dodajemy zahartowaną kwaśną śmietanę.