Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 511]

Pulpety z baraniny w jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulpety z mięsa baraniego uduszone ze startą marchewką, pietruszką i selerem. Wspaniale smakują podane z kaszą i ulubioną surówką.

Pulpety z baraniny w jarzynach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpety z baraniny w jarzynach

na pulpeciki:

  • 50 dag mielonego mięsa baraniego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 mała kajzerka
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • pieprz czarny i sól do smaku
  • dodatkowo:
  • odrobinę mąki pszennej
  • olej do podsmażenia pulpecików

na sos:

  • 2 marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 szkl. wody
  • 2 łyżki oliwy
  • liść laurowy,3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka vegety
  • majeranek,sól i pieprz do smaku
  • ok. 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Pulpety z baraniny w jarzynach

Przygotowanie masy mięsnej:

Pulpety z baraniny w jarzynach
Do mielonego mięsa baraniego dodajemy podsmażoną cebulę

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor w rondelku, studzimy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Bułkę moczymy w wodzie. Odciskamy z wody i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

Do mięsa mielonego- baraniego dodajemy zmieloną kajzerkę, przeciśnięty czosnek, podsmażoną cebulę, wbijamy jajko. Dodajemy przyprawy do smaku. Wyrabiamy mięso parę minut.

Formowanie pulpecików:

Pulpety z baraniny w jarzynach
Uformowane mięso obtaczamy w mące pszennej

Namoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kulki na pulpeciki. Następnie obtaczamy je w mące pszennej.

Podsmażane pulpetów:

Pulpety z baraniny w jarzynach
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy pulpeciki

Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy pulpeciki z obu stron po ok. 3 min.

Etap końcowy:

Pulpety z baraniny w jarzynach
Gdy pulpety i jarzynka są miękkie zagęszczamy sos zawiesiną z mąki i wody

Do rondelka wlewamy 2 szkl. wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz vegetę. Wkładamy podsmażone pulpeciki.

Gotujemy na małym ogniu.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Rozdrobnioną jarzynę i cebulę dodajemy do pulpecików i dusimy razem do miękkości ok. 15 -20 min.

Następnie robimy zawiesinę z mąki pszennej i odrobiny zimnej wody. Wlewamy do sosu . Zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku sos . Na końcu dodajemy zahartowaną kwaśną śmietanę.