SUPERPRZEPIS

Miętowa jagnięcina z papryką i ryżem

  • 6
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Miętowa jagnięcina z papryką i ryżem Więcej zdjęć (5)

Pyszna potrawa z wykorzystaniem pieczonego mięsa jagnięcego. Dodatek mięty wzbogaca smak jagnięciny, całość smakuje pysznie !

Składniki:

Miętowa jagnięcina z papryką i ryżem

 

 

 

  • 3 papryki: czerwona, zielona, żółta

 

  • 3 większe cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami

 

 

  • mała garść świeżej mięty

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

  • oliwa

 

  • woda

Sposób przygotowania:

Miętowa jagnięcina z papryką i ryżem
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Mięso kroimy w plasterki. Umyte cebulki kroimy drobniutko razem ze szczypiorkiem. Umyte papryki kroimy w paski. Na patelni podgrzewamy oliwę, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulkę, gdy się zrumieni dodajemy paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilkę, a potem dolewamy niewielką ilość wody, zmniejszamy ogień.

Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, lubczyk.) i pokrojone, upieczone mięso. Wszystko razem dusimy na małym ogniu, w miarę potrzeby, dolewamy małą ilość wody.

Pod koniec dodajemy drobno posiekaną miętę i smażymy jeszcze ok. 4 minuty. Podajemy z ryżem. 
Miętowa jagnięcina z papryką i ryżem
na oliwie podsmażamy cebule ze szczypiorkami
Miętowa jagnięcina z papryką i ryżem
dodajemy pokrojona w paseczki paprykę
Miętowa jagnięcina z papryką i ryżem
potem dodajemy pokrojona w plastry upieczona jagnięcinę
Miętowa jagnięcina z papryką i ryżem
Wszystko razem dusimy na malym ogniu az papryka będzie miękka