Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Gumisiowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, małe kakaowe babeczki z budyniowo-serowym wnętrzem o smaku borówkowym. Ich wadą jest to, że za szybko znikają!

Gumisiowe babeczki

Składniki:

Gumisiowe babeczki

Ciasto

Masa

  • 600 ml przecierowego soku borówkowego
  • 2 łyżki cukru
  • duży budyń śmietankowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Gumisiowe babeczki

Ciasto

Gumisiowe babeczki
Ciasto rozwałkowane i wycięte za pomocą foremek

W misce zmieszać : przesianą przez sitko mąkę z cukrem pudrem, kakao i szczyptą soli. Dodać żółtko, śmietanę oraz małe kawałki zimnego masło i zagnieść ciasto.

Następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą foremek i wylepić nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do babeczek.

Nakłuć spód widelcem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-15 min. Wystudzić.

Masa

Z całości soku odlać 3/4 szklanki. Resztę wlać go garnka, dodać cukier i zagotować. W odlanym soku rozrobić dokładnie budyń tak, aby nie było grudek.

Do zagotowanego w garnku soku dodawać powoli rozrobiony budyń, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Można użyć do tego miksera.

Gotować chwilę, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Zimny budyń zmiksować z serkiem mascarpone.

Babeczki

Zimne babeczki napełniać masą budyniowo-serową, a na wierzch ułożyć świeże i umyte borówki.
Przechowywać w lodówce.


Tagi:

ciastka owoce