paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Sushi maki z tuńczykiem chilli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedyś jadłam te sushi w restauracji nazywało się spice tuna maki sushi, była bardzo dobre, poszukiwania takie łososia były bardzo długie

Sushi maki z tuńczykiem chilli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sushi maki z tuńczykiem chilli

 

  • przygotowany ryż do sushi
  • łosoś z puszki rozdrobniony w zalewie chilli ( ciężko go dostać, ale w "dobrych sklepach" dostaniecie
  • płat nori
  • mata do zawijania sushi
  • woda

Sposób przygotowania:

Sushi maki z tuńczykiem chilli
Przygotowujemy miseczkę z chłodną wodą, żeby maczać w niej ręce gdy będziemy nakładać ryż, żeby się nam nie przyklejał do rąk. Płat nori składamy na pół , dociskamy i przełamujemy na połowę. Kładziemy prze sobą matę do zawijania, na macie układamy błyszczącą stroną do dołu płat nori , maczamy ręce w wodzie i nakładamy ryż na cała powierzchnię nori pozostawiając margines na górze ok 1 cm. U dołu nakładamy tuńczyka. Margines zwilżamy woda by się nam zlepił. Zawijamy sushi i kroimy na kawałki, podajemy z dodatkiem sosu sojowego.
Sushi maki z tuńczykiem chilli
Płat nori bardzo łatwo można przełamać, trzeba uważać żeby nie popękał
Sushi maki z tuńczykiem chilli
Ryż układamy jak najcieńszą warstwą na płacie nori
Sushi maki z tuńczykiem chilli
Tuńczyka układamy na 1/3 wysokości płata nori by dobrze zawinąć
Sushi maki z tuńczykiem chilli
Gotową rolkę kroimy na mniejsze kawałki i podajemy

Tagi:

ryż