Sposób przygotowania:
Nigiri sushi
Zaczynamy od przygotowania kawałków łososia.
Filet kroimy w poprzek włókien na plasterki ok 2 x 4 cm.
Tak przygotowujemy sobie cały filet, jeżeli zostanie nam trochę kawałków spokojnie możemy użyć je do sushi maki czy california, albo nawet do sałatki w takiej formie.
Stawiamy przed sobą miseczkę z wodą, przygotowany już ryż do sushi i kawałki pokrojonego łososia.
Maczamy rękę w wodzie i formujemy jedną dłonią wałeczek z ryżu. Smarujemy odrobiną pasty wasabi na środeczki i nakładamy przygotowany kawałek łososia dociskając w dłoni by przylegał dobrze z każdej strony ( radzę poodglądać filmiki jak dokładnie się to robi bo cięzko jest to opisać słowami) dociskamy dwoma palcami, by płat łososia dobrze przyległ, tak formujemy kolejne.
Do nigiri sushi możemy oczywiście użyć także tuńczyka czy też krewetek.
Podajemy z sosem sojowym.
Filet kroimy w poprzek włókien na plasterki ok 2 x 4 cm.
Tak przygotowujemy sobie cały filet, jeżeli zostanie nam trochę kawałków spokojnie możemy użyć je do sushi maki czy california, albo nawet do sałatki w takiej formie.
Stawiamy przed sobą miseczkę z wodą, przygotowany już ryż do sushi i kawałki pokrojonego łososia.
Maczamy rękę w wodzie i formujemy jedną dłonią wałeczek z ryżu. Smarujemy odrobiną pasty wasabi na środeczki i nakładamy przygotowany kawałek łososia dociskając w dłoni by przylegał dobrze z każdej strony ( radzę poodglądać filmiki jak dokładnie się to robi bo cięzko jest to opisać słowami) dociskamy dwoma palcami, by płat łososia dobrze przyległ, tak formujemy kolejne.
Do nigiri sushi możemy oczywiście użyć także tuńczyka czy też krewetek.
Podajemy z sosem sojowym.