marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gwiazdeczki z białej czekolady

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wszystkie składniki stopić i wymieszać w rondlu na małym ogniu,zestawić,ostudzić.Gęstą masę wyciskać tytką na papier.Schłodzić,podawać.

Gwiazdeczki z białej czekolady

Składniki:

Gwiazdeczki z białej czekolady

 

  • 2 tabliczki białej czekolady(może być z dodatkami),
  • 60 g.masła,
  • 1/2 l.mleka 3,2%,
  • 100 g.masy marcepanowej,
  • wiórki kokosowe do posypki i do nadzienia,
  • tytka z brystolu do wyciskania masy.

Sposób przygotowania:

Gwiazdeczki z białej czekolady
Tabliczki czekolady białej wypakować i połamać na kawałki,wrzuc- -ić do dużego rondla,zalać taką ilością mleka,aby wyrównać z ilością czekolady.Mieszać ciągle na małym ogniu,aż masa zgęstnieje Masę marcepanową gotową dodać do masy czekoladowej dodać masło,wymieszać całość z wiórkami,a ich część zostawić na posypkę.Wymieszać,odstawić i wystudzić,aby masa zgęstniała.Przygotować tytkę z brystolu,wycinając w dole otwór w ząbki,co ułatwi tworzenie i wyciskanie gwiazdek z masy,a także formę silikonową z podobnymi otworkami lub zwykłą,wyłoż- oną papierem pergaminowym.Wyciskać przez tytkę gęstą białą masę marcepanowo-czekoladową,tworząc lekko kolistymi ruchami małe gwiazdki w odstępie 3-4 cm.Wstawić do lodówki formę z zawartością na niecałą godzinę.Po wyjęciu,zdjąć gwiazdki lekko czubkiem noża czy łopatki z papieru lub formy silikonowej prosto na paterę.Posypać czekoladki resztą wiórków.

Tagi:

czekolada