Sposób przygotowania:
Kocie oczka z galaretką
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej masło, cukier puder oraz żółtka. Składniki siekamy najpierw nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm. Za pomocą literatki wycinamy okrągłe ciasteczka. W co drugim wykonujemy otwór (np. za pomocą kieliszka). Wycięte koła układamy na blaszce i pieczemy około 10-15 min w 180°C do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu studzimy.
MASA:W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy przygotowaną mieszaninę. Ugotowany budyń studzimy . Gdy budyń jest zimny ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Gotową masą przekładamy ciasteczka, sklejając po dwa ciasteczka: jedno całe, drugie z otworem.
WYKOŃCZENIE: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą zalewamy środki ciasteczek i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
MASA:W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy przygotowaną mieszaninę. Ugotowany budyń studzimy . Gdy budyń jest zimny ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Gotową masą przekładamy ciasteczka, sklejając po dwa ciasteczka: jedno całe, drugie z otworem.
WYKOŃCZENIE: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Tężejącą zalewamy środki ciasteczek i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Pejwz
Pejwz
ciasteczka
Czekoladka 2