jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Gwiazdki piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ulubione gwiazdki piernikowe, dla dużych i małych

Gwiazdki piernikowe

Składniki:

Gwiazdki piernikowe

 

  • 75 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 30 dag miodu
  • 5 dag margaryny
  • 1 szklanka mleko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • lukier z białka

Sposób przygotowania:

Gwiazdki piernikowe
1 łyżkę cukru zrumienić w naczyniu, dodając przed rumienieniem 1 łyżkę wody.

Do zrumienionego cukru wlać około 1/2 szklanki wody, gotować do rozpuszczenia karmelu.

Do karmelu włożyć miód, cukier, margarynę, wszystko rozpuścić, połączyć z około 1 szklanką mleka.

Przestudzony płyn wlewać do mąki ciągle mieszając, a gdyby to ciasto było zbyt suche, dolać jeszcze 1 łyżkę mleka wymieszaną z wodą.

Wyrobione ciasto najlepiej następnego dnia rozwałkować do grubości około 1/2 cm.

Wykrawać gwiazdki, układać je dość luźno na natłuszczonej blasze.

Piec w słabo nagrzanym piekarniku.

Układać upieczone gwiazdki na deseczce.

Utrzeć lukier z białka i cukru. Utarty lukier można przyprawić sokiem cytrynowym.

Na środek każdej gwiazdki polewać utarty lukier i pozostawić do zastygnięcia.