Sposób przygotowania:
Gwiazdki piernikowe
1 łyżkę cukru zrumienić w naczyniu, dodając przed rumienieniem 1 łyżkę wody.
Do zrumienionego cukru wlać około 1/2 szklanki wody, gotować do rozpuszczenia karmelu.
Do karmelu włożyć miód, cukier, margarynę, wszystko rozpuścić, połączyć z około 1 szklanką mleka.
Przestudzony płyn wlewać do mąki ciągle mieszając, a gdyby to ciasto było zbyt suche, dolać jeszcze 1 łyżkę mleka wymieszaną z wodą.
Wyrobione ciasto najlepiej następnego dnia rozwałkować do grubości około 1/2 cm.
Wykrawać gwiazdki, układać je dość luźno na natłuszczonej blasze.
Piec w słabo nagrzanym piekarniku.
Układać upieczone gwiazdki na deseczce.
Utrzeć lukier z białka i cukru. Utarty lukier można przyprawić sokiem cytrynowym.
Na środek każdej gwiazdki polewać utarty lukier i pozostawić do zastygnięcia.
Do zrumienionego cukru wlać około 1/2 szklanki wody, gotować do rozpuszczenia karmelu.
Do karmelu włożyć miód, cukier, margarynę, wszystko rozpuścić, połączyć z około 1 szklanką mleka.
Przestudzony płyn wlewać do mąki ciągle mieszając, a gdyby to ciasto było zbyt suche, dolać jeszcze 1 łyżkę mleka wymieszaną z wodą.
Wyrobione ciasto najlepiej następnego dnia rozwałkować do grubości około 1/2 cm.
Wykrawać gwiazdki, układać je dość luźno na natłuszczonej blasze.
Piec w słabo nagrzanym piekarniku.
Układać upieczone gwiazdki na deseczce.
Utrzeć lukier z białka i cukru. Utarty lukier można przyprawić sokiem cytrynowym.
Na środek każdej gwiazdki polewać utarty lukier i pozostawić do zastygnięcia.