Sposób przygotowania:
Gwiezdne ciasteczka z domową chałwąChałwa:
Na suchą patelnię wysypać sezam. Prażyć około 10 minut, stale mieszając aby ziarna się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i przełożyć na talerz, ponieważ patelnia nadal oddaje ciepło, więc ziarna będą się jeszcze prażyć.
Zimny sezam partiami wsypywać do dzbanka blendera i zmielić. Każdą zmieloną partię przekładać do miski lub małego garnka i ręcznym blenderem miksować,aż ziarna będą przypominać mokry piasek ( sezam lekko puści tłuszcz).
Na koniec dodać miód i całość po raz ostatni zmiksować blenderem ręcznym. Dobrze zmiksowany sezam będzie przypominał w konsystencji plastelinę. W takiej postaci uda się go uformować w dowolny kształt.
Ja zrobiłam walec owinęłam folią spożywczą. Gotową chałwę należy schłodzić kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
Ciasteczka:
Do miski wsypać mąkę. Dodać kawałki chałwy i rozetrzeć całość w palcach. Dodać cukier brzozowy i proszek do pieczenia. Wymieszać.
ETAP 3:
Wbić pierwsze jajko i dokładnie je zagnieść z resztą składników. Gdy to nastąpi, wbić drugie i dokończyć zagniatanie.Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5-6 mm.
ETAP 4:
Ringiem o średnicy 9 cm wycinać kółka, w których następnie foremką w kształcie gwiazdki wyciąć środek. Postąpić w taki sposób do wykorzystania całego ciasta.
Piec w 170 st około 8-9 minut, do zrumienia. Ostudzić na kratce.
ETAP 5:
Czekoladę posiekać, przełożyć do miseczki, dodać mleko i rozpuścić w mikrofali.
Wyjąć i dokładnie wymieszać. Przełożyć do małego woreczka strunowego, zrobić niewielki otwór i ozdobić ciasteczka.
Zostawić do stwardnienia czekolady.
SylaUla