Sposób przygotowania:
Gwiazdki cynamonowe.
Margarynę (masło) z miodem rozpuścić. Do ciepłej masy dodać sodę i śmietanę (masa się spieni), intensywnie mieszać. Obie mąki wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem, zrobić dołek. Do letniej rozpuszczonej masy wbić jajka i wymieszać na jednolitą masę. Wlać całość do mąki mieszając mikserem do uzyskania kruszonki, szybko zagnieść ciasto. Przełożyć do miski i odstawić na 1 dzień w chłodne miejsce. Po tym czasie w płaskim szerokim naczyniu (taca) wymieszać cukier z cynamonem i wziąć 1 białko. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość ok. 4 mm i wykrawać foremkami gwiazdki. Każdą gwiazdkę posmarować białkiem (najlepiej używać pędzelka) i włożyć posmarowaną częścią do cukru z cynamonem. Następnie gwiazdki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia robiąc przerwy między ciasteczkami. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 10-12 minut. Gdy trochę przestygną zdejmujemy z blachy. Możemy je przechowywać długo podobnie jak pierniczki. SMACZNEGO!
góralka
Dzięki za pomysł!
ewaelzbieta
ewaelzbieta
Tit
misia14
grazka
jaNina
kasia.malina