Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór padł też na ciasteczka imbirowe. Są doskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w słoiku i posmarować masa przed podaniem.

Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym

 

 

  • Masa czekoladowa:
  • 100 g czekolady
  • 125 g mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej

 

Sposób przygotowania:

Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym
Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojone w kosteczkę masło i śmietanę. Zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej śmietany. Po wyrobieniu ciasta jeszcze chwilę je zagniatamy, będzie wtedy bardziej elastyczne. Ciasto wałkujemy o cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy gwiazdki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka.
Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym
Ciasto cienko wałkujemy podsypując je mąką
Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem di poeczenia
Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym
Gwiazdki pieczemy do lekkiego zbrązowienia ciasta