Sposób przygotowania:
Gyros domowy z piersi kurczaka
Pierś kroimy na paseczki, posypujemy przyprawą do gyrosa i polewamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na 5-10 minut do lodówki Wstawiamy ryż albo frytki (np. mrożone)- niech się robią do mięska. Robimy sos czosnkowy: jogurt mieszam z majonezem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi i solą, mieszam i gotowy sos czosnkowy. sos tzatzyki (opcja lub 2 do wyboru): ogórka ścieram na tarce na wiórki i solę, odstawiam na kilka minut by puściły sok. A w tym czasie wrzucam mięsko na nagrzany olej w garnku, mieszam, przykrywam i po 15 minutach jest gotowe. Wracam do sosu tzatzyki: odlewam wodę z ogórków, dodaję jogurt, wyciśnięty czosnek i gotowe. Mięsko podaję z sosem/ sosami, z frytkami lub ryżem. Zawsze smażę jedną pierś więcej i robię z tego nadmiaru mięska sałatkę gyros (przepis na nią jest w moich przepisach)