caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Gyros wieprzowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Gyros w moim wykonaniu - coś dla lubiacych ostre smaczki

Gyros wieprzowy

Składniki:

Gyros wieprzowy

 

  • 1/2 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • przyprawa do gyrosa
  • olej

Sposób przygotowania:

Gyros wieprzowy
Mieso pokroić na równe, niezbyt duże kawałki (jak na gulasz), obficie posypać przyprawą do gyrosa, tak żeby dokładnie oblepiła mięso, odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Na dużej patelni rozgrzać olej i partiami wrzucać mięso (jeśli wrzucimy wszystko naraz mięso może puścić sok i zamiast sie smażyc to będzie się dusić). Smażyć je do miękkosci, na niezbyt dużym ogniu, często mieszając żeby się nie przypaliło. Cebule obrać i pokroić w piórka, dodać do mięsa pod koniec smażenia. Danie jest gotowe jak cebula będzie zeszklona.