Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Gzik na talerzu w wyspiarskim klimacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najpyszniejsze polskie sniadanie, przypominające lato w te wietrzne i wilgotne brytyjskie dni.

Gzik na talerzu w wyspiarskim klimacie

Składniki:

Gzik na talerzu w wyspiarskim klimacie

 

  • 200g twarożku
  • sól, pieprz, czosnek, szczypiorek
  • śmietana 18 %
  • dowolne warzywa : rzodkiewka, pomidor, ogórek, itp.
  • świeże pieczywo

Sposób przygotowania:

Gzik na talerzu w wyspiarskim klimacie
Bierzemy twarożek, rozgniatamy go jak najdrobniej potrafimy, dodajemy posiekanego czosnku i szczypiorku, soli, pieprzu do smaku.Wszystko zalewamy śmietana i robimy tzw. "gzik". W moich rejonach gzik je się z ugotowanymi ziemniakami na obiad. Tu w wersji śniadaniowej z ulubionymi plastrami warzyw. Smacznego!

Tagi:

pieczywo